Cotinus coggygria, bloemen als pruiken

Cotinus is een bladverliezende heester die al vele jaren geliefd is vanwege de roodbladige cultivars. Minder bekend is de decoratieve en lang aanblijvende bloeiwijze in grote pluimen. Vanaf halverwege de zomer gaan de bladeren schuil achter een waas van wollige ‘pruiken’.

Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ is de bekendste en meest gekweekte roodbladige cultivar. ‘Ancot’ is een ruim 10 jaar oude cultivar met heldergeel blad dat ongevoelig is voor zonnebrand. De hoger groeiende kruisingsvorm Cotinus ‘Grace’ heeft een lossere habitus met loof in een zacht purperrode kleur.

Elke afzonderlijke bloem meet slechts een paar millimeter maar de vele bloemen samen vormen een grote bloempluim. De bloemkleur is groen en ook de vele bloemstelen zijn groen. Tijdens het rijpen van de vruchten vergroten deze bloemstelen zich waardoor uiteindelijk, aan het einde van de zomer, grote ’pruiken’ ontstaan. Hieraan dankt de heester zijn Nederlandse naam pruikenboom. De Engelsen spreken over ‘smoke-bush’. Cotinus coggygria heeft dof blauwgroen blad dat in de herfst oranjegeel kleurt.

Cotinus coggygria groeit van nature onder andere in de zuidelijke regionen van Europa. De heester is daar aan te treffen op stenige hellingen en kalkrotsen tot op ruim 1000 meter hoogte. Vanuit een forse heester ontwikkelt zich een kleine meerstammige boom tot zo’n vijf meter hoogte. In cultuur blijft de plant echter kleiner. Meest markant is de bloeiwijze.

Topheester® Young Lady

Cotinus coggygria ‘Young Lady’PBR

De winterharde Cotinus coggygria ‘Young Lady’ is een bijzonder uitbundig bloeiende Cotinus. De pluimen die tot 30 cm doorsnede halen, ontwikkelen zich in juni en sieren de heester tot ver in de herfst. De bloemtakken zijn geschikt om als snijgroen te gebruiken. Extra is de herfstverkleuring van het min of meer ronde, groene blad naar oranjerood. ‘Young Lady’ is zowel te gebruiken in de tuin als in kuip voor op balkon of terras.

Bloeitijd:

juli-september

Bloem: crème, lichtroze verkleurend
Blad: groen, in herfst oranjerood
Bladhoudend: nee
Hoogte: circa 1,5 meter

Standplaats: zon – halfschaduw
Grondsoort: elke grondsoort, niet te nat
Winterhard: goed winterharde selectie
Extra: bloempluimen tot wel 30 cm groot

COTINUS coggygria – PRUIKENBOOM

Familie: Anacardiaceae, de pruikenboomfamilie
Verwant aan o.a.: Rhus en tropische gewassen als mango, cashewnoot en pistache
Bekende cultivars: ‘Royal Purple’, ‘Ancot’ en de kruisingsvorm ‘Grace’
Naamsbetekenis: Oude Latijnse plantennaam, coggygria is de verbasterde Griekse naam van een boom met vergelijkbare vruchten.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd