Sarcococca humilis, fantastische geur in de winter

Sarcococca humilis is nog niet zo’n bekende verschijning in de Nederlandse tuinen en dat is jammer! Want Sarcococca heeft een aantal pluspunten ten opzichte van zijn familielid de buxus, zoals de heerlijke geurende bloemen in de winter. Maar ook de bessen bieden meer sierwaarde door hun kleur.

Sarcococca humilis heeft onopvallende bloemen om te zien. Toch zijn het bloemen die onmiskenbaar de aandacht trekken door hun heerlijke geur. Aan deze geur heeft Sarcococca ook wel de naam “zoete buxus” te danken.

De bloemen van Topheester® Winter Gem zijn groter en zijn veel opvallender dan die van zijn soortgenoten. Hierdoor is de geurbeleving extra sterk. Een paar takken afknippen voor in de woonkamer en je geniet er ook binnenshuis van.

Sarcococca komt oorspronkelijk uit India, China en Oost-Azië. Het geslacht van de Vleesbes bestaat uit 11 soorten groenblijvende struiken.

Topheester® Winter Gem

SARCOCOCCA HUMILIS WINTER GEM (‘PMOORE03’PBR)

Vanwege het glanzende blad én de bijzondere geur is dit winterjuweel onmisbaar in de winter- en vroege voorjaarstuin. Het compacte struikje zorgt in borders en perken het jaar rond voor structuur. Winter Gem kan ook uitstekend voor een laagblijvende haag gebruikt worden.

Bloeitijd:

februari

Bloem: wit
Blad: glanzend groen
Bladhoudend: ja
Hoogte: 75 cm

Standplaats: zon, schaduw, halfschaduw
Grondsoort: alle
Winterhard: goed winterhard
Extra: heerlijk zoet geurend
EAN code: 8719699000414

SARCOCOCCA HUMILIS – VLEESBES

Familie: Buxaceae
Verwant aan o.a.: Buxus, Pachysandra
Bekende cultivars: ‘Purple Stem’, ‘Schilingii’
Naamsbetekenis: De Latijnse naam is afgeleid van de woorden sarkos (vlees) en kokos (bes) en verwijst naar de vlezige bessen. De soortnaam hookeriana is vernoemd naar de Engelse botanici vader en zoon Hooker. 

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd