Weigela florida, betrouwbare bloemheester

Weigela is een oude vertrouwde binnen het sortiment heesters. De heester is sterk, groeit op vrijwel elke grondsoort en staat garant voor een rijke bloei in de eerste helft van de zomer. Sommige cultivars vallen op met gekleurd blad.

Weigela florida kent verschillende cultivars met bloemen in voornamelijk de tinten (paars)rood en roze. De hoofdbloei van de heester valt in de vroege zomer en soms is er een bescheiden nabloei in de herfst. De bekendste roodbladige cultivar is ‘Purpurea’ die tegenwoordig officieel ‘Foliis Purpureis’ heet. ‘Variegata’ is een bekende bontbladige cultivar.

De groeiwijze van Weigela is stevig en de plant verlangt, op een enkele snoeibeurt na, amper onderhoud. Hij leent zich bij uitstek voor groepsaanplant, maar compacte cultivars passen ook perfect als eenling in de vaste plantenborder. Niet alleen de overdadige zomerbloei – de soortnaam florida betekent letterlijk bloemrijk – zorgt voor sierwaarde, soms valt de plant ook op met geel- of purpergekleurd blad.

Weigela, ook bekend onder zijn oude naam Weigelia, is al sinds mensenheugenis een populaire en makkelijk groeiende heester. Grofweg valt een verdeling te maken in de soorten die boven de 1,5 meter uitkomen en de meer ingetogen groeiers die amper de meter halen. Voor de particuliere tuin is vooral de tweede groep interessant, met name de soort W. florida waarvan vrijwel elke cultivar onder de meter blijft.

Deze Topheester® heeft de KVBC Bronze Award in de wacht gesleept!

Topheester® Wings of Fire

Weigela florida ‘Wings of Fire’PBR

Bij de selectie van Weigela florida ‘Wings of Fire’ is niet specifiek gelet op de bloem. Bij deze cultivar draait alles om de bladkleur. In het voorjaar lopen de bladeren groen uit, maar al snel begint een bronsrode verkleuring. Gedurende de zomer kleurt het blad intens lichtrood en in de herfst is er een toegift wanneer het blad wijnrood kleurt. Vier kleurtinten gedurende zes maanden. De selectie is zeer winterhard.

Bloeitijd:

juni-juli

Bloem: roze
Blad: groen via brons naar lichtrood
Bladhoudend: nee
Hoogte: circa 1 meter
Standplaats: zon – halfschaduw

Grondsoort: geen specifieke eisen
Winterhard: zeer winterharde selectie
Extra: herfstkleur wijnrood

WEIGELA florida

Familie: Caprifoliaceae, de kamperfoeliefamilie
Verwant aan o.a.: Abelia, Kolkwitzia, Leycesteria en Lonicera
Bekende cultivars: ‘Variegata’, ‘Foliis Purpureis’, ‘Purpurea Nana’
Naamsbetekenis: Vernoemd naar de Duitse botanicus Von Weigel (1748 tot 1831), o.a. auteur van verschillende botanische werken, florida betekent rijkbloeiend.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd