Choisya, wintergroen, rijkbloeiend én geur

Wintergroene heesters hebben de naam saai te zijn omdat ze jaarrond dezelfde uitstraling hebben. Voor Choisya geldt dit niet. Om te beginnen heeft de plant decoratief loof, soms diep ingesneden of heldergeel. Daarnaast is er de rijke bloei én de aangename geur.

Een opvallende variëteit van Choisya is de geelbladige ‘Sundance’. Het vroege voorjaarsloof is heldergeel, in de loop van de zomer kleurt dit lichtgroen en in de winter is de heester dofgeel. Choisya ‘Aztec Pearl’ vormt een compacte plant met drie- tot vijftallig donkergroen blad dat lancetvormig is.

De heester bloeit uitermate rijk. Vaak is een struik in volle bloei geheel overdekt met goed gevulde bloempluimen. Overigens verspreiden ook de witte bloemen van Choisya een aangename geur. Wie wil, kan Choisya tot bolvorm of massief knippen. Snoei direct na de bloei zodat de plant tijd genoeg heeft voor het aanmaken van bloemknoppen voor het volgende jaar.

Choisya is een heester afkomstig uit de zuidelijke landen. In ons klimaat trotseert de plant probleemloos de winters, alleen onder extreme omstandigheden is bescherming nodig. Bij kneuzing verspreidt dat glanzend donkergroene, leerachtige blad een sterke aromatische geur. Wanneer de Hollandse zon zich aan het opwarmen is, begint de bloeiperiode. Zo halverwege juni openen zich de eerste bloemen en bij een lange en warme zomer kan de bloei doorgaan tot in september.

Deze Topheester® heeft de KVBC Gold Award in de wacht gesleept!

Topheester® White Dazzler

Choisya White Dazzler (‘Londaz’PBR)

Choisya White Dazzler heeft vanwege de compacte habitus en het wintergroene loof jaarrond sierwaarde. Dat donkergroene blad glanst sterk en komt verrassend goed de winter door, White Dazzler is de meest winterharde Choisya. Het fijne blad is opgebouwd uit drie tot vijf lancetvormige deelblaadjes. De geurende bloei is overdadig en de struik bloeit, afhankelijk van de weersomstandigheden minstens twee, soms wel drie keer per jaar.

Bloeitijd:

mei-september

Bloem: helderwit, in pluimen
Blad: sierlijk lancetvormig, 3-5 tallig
Bladhoudend: ja
Hoogte: tot 1 meter
Standplaats: zon tot lichte schaduw

Grondsoort: geen specifieke eisen, verdraagt enige droogte
Winterhard: goed winterhard mits op iets beschutte standplaats
Extra: bloeit twee, soms drie keer per jaar
EAN code: 8719699000056

CHOISYA

Familie: Rutaceae de ruitachtigen
Verwant aan o.a.: Skimmia en de kruidenplant Ruta graveolens
Bekendste soort: Choisya
Naamsbetekenis: Vernoemd naar de Zwitserse plantenfanaat J.D. Choisy die halverwege de 19de eeuw diverse botanische uitgaven publiceerde.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd