Viburnum plicatum, een strakke lijnvorm met een zee aan bloemen

Viburnum plicatum wordt in het Nederlands meestal Japanse sneeuwbal genoemd. Het is een middelgrote bladverliezende heester met een bossige opgaande vorm en sierlijk gebogen takken die eind april, begin mei een overvloed aan witte bloemen dragen.

Van oorsprong komt Viburnum plicatum uit Japan en China. De struiken groeien in het algemeen breed uit. Het blad is eirond, iets spits en aan de randen gezaagd. De verdiept liggende nerven zijn goed zichtbaar. Op de nerven is een lichte beharing aanwezig.

De herfstkleur van de Viburnum is dieprood . Na de eerste bloeiperiode verschijnen helder rode bessen die na enkele weken bij rijpheid zwart kleuren. Deze Viburnum houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en een licht zure tot neutrale bodem, hij is goed winterhard, behoeft weinig snoei en is zeewind-tolerant.

Viburnum plicatum ‘Watanabe’ wordt in het Nederlands meestal Japanse sneeuwbal genoemd. Het is een middelgrote, bladverliezende heester met een bossige opgaande vorm, hij heeft niet de etagevormende habitus zoals de andere plicatum cultivars.

Topheester® Watanabe

VIBURNUM PLICATUM ‘WATANABE’

Viburnum plicatum ´Watanabe´ is een bladverliezende heester die zeer lang doorbloeit. Viburnum plicatum ‘Watanabe’ blijft lager dan ander Viburnum plicatum soorten. Hij bereikt een hoogte van circa 150 cm. Viburnum plicatum ‘Watanabe’ krijgt platte bloemen met mooie witte randbloemetjes. De struik bloeit van mei-oktober!

Bloeitijd:

mei-oktober

Bloem: wit
Blad: donkergroen
Bladhoudend: nee
Hoogte: 1,50 m

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: zuur, vruchtbaar, humusrijk
Winterhard: goed winterhard
Extra: nabloei vanaf eind augustus tot aan de vorst
EAN code: 8719699000483

VIBURNUM PLICATUM – JAPANSE SNEEUWBAL

Familie: Adoxaceae, muskuskruidfamilie
Verwant aan o.a.: Adoxa, Sambucus
Bekende cultivars: ‘Cascade’, ‘Mariessii’, ‘Rotundifilia’
Naamsbetekenis: Viburnum betekent in het Latijn ‘sneeuwbal’.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd