Hydrangea paniculata, maandenlang
sierwaarde

Bij de pluimhortensia’s is er veel keuze. Algemeen geldt dat alle cultivars lang bloeien en ook in de winter, in uitgebloeide vorm, sierwaarde hebben. Momenteel zijn vooral de cultivars populair waarvan de bloemen van wit naar (roze)rood verkleuren.

Hydrangea paniculata vormt een forse heester die boven de twee meter hoogte uitgroeit. Vaak wordt gesnoeid – om zoveel mogelijke vitale bloeitakken te krijgen – en blijft de hoogte beperkt. Snoei pas na de winter omdat de uitgebloeide bloempluimen tot aan het voorjaar sierwaarde hebben.

‘Floribunda’ heeft minder zware pluimen met slechts enkele steriele bloemen met daartussen de vele fertiele bloemen. Van beide bloemvormen is het aantal cultivars de laatste jaren behoorlijk uitgebreid. Meer gesloten, zwaardere pluimen en een intensere herfstverkleuring van de steriele bloemen zijn eigenschappen die bij die nieuwkomers het sterkst aanwezig zijn.

Al jarenlang is de hortensia een populaire bloemheester. De pluimhortensia, H. paniculata, stond lange tijd in de schaduw van H. macrophylla, maar geniet inmiddels volop belangstelling. Van oudsher zijn ‘Grandiflora’ en ‘Floribunda’ de twee bekendste cultivars. De eerste heeft forse piramidale bloempluimen met een groot aantal steriele bloemen. De zware pluimen zijn dus dicht gesloten en kleuren in de herfst iets naar roze.

Topheester® Vanille Fraise

Hydrangea paniculata Vanille Fraise (‘Renhy’PBR)

Vanille Fraise vormt een forse, gezonde struik. De zware piramidevormige bloempluimen worden gevormd door een overdaad aan steriele randbloemen die de fertiele bloempjes vrijwel geheel overdekken. De bloeiwijze valt in de tweede helft van de zomer, maar met zijn sterk verkleurende bloeiwijze is deze cultivar tot aan de winter de moeite waard. Na de winter snoeien, stimuleert de vertakking en daardoor de aanmaak van bloempluimen.

Bloeitijd:

augustus-oktober

Bloem: van crèmewit naar (roze)rood
Blad: groen, eirond, top toegespitst
Bladhoudend: nee
Hoogte: circa 1,5 m

Standplaats: zon tot lichte schaduw
Grondsoort: voedselrijke, niet te droge grond
Winterhard: goed winterhard
Extra: sterk verkleurende bloempluimen
EAN code: 8719699000117

HYDRANGEA paniculata – PLUIMHORTENSIA

Familie: Hydrangeaceae, de hortensiafamilie
Verwant aan o.a.: Philadelphus, Deutzia, Schizophragma
Bekende cultivars: ‘Grandiflora’, ‘Floribunda’, ‘Unique’, ‘Limelight’
Naamsbetekenis: de Griekse woorden hudra (de naam van een mythische veelkoppige waterslang, ook de aanduiding voor water) en angeion (letterlijk vertaald vaatje) verwijzen naar de vorm van de opengesprongen vruchten. Paniculata betekent pluim.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd