Sorbaria sorbifolia, prachtige herfstkleur als toegift

Lijsterbesspirea, zo wordt de Sorbaria sorbifolia ook wel genoemd. Dit vanwege de gelijkenis van het blad met de lijsterbes. Vogels vinden ook de Sorbaria sorbifolia een fijne struik om in te schuilen.

De Lijsterbesspirea is niet alleen voor vogels een aantrekkelijke plant maar het is ook een drachtplant. Dat betekent dat Sorbaria sorbifolia in de bloeitijd een belangrijke voedselbron is voor bijen en vlinders.

‘Sorbaria sorbifolia is een bladverliezende maar goed winterharde heester. De takken hebben een rechtopgaande groei en de bloemen bloeien in opstaande trossen van zo’n 10 tot 25 cm. Sorbaria sorbifolia bloeit van juli tot augustus op nieuw hout.

Deze makkelijke heester komt van oorsprong uit Japan en Noord-Azië. De Sorbaria heeft eigenlijk geen snoei nodig maar kan door snoei wel in toom worden gehouden. In het voorjaar kan een kwart tot een derde van de oudste takken worden weggeknipt. Maar ook gedurende de zomer kunnen te lange takken gewoon worden ingekort.

Topheester® Sem

SORBARIA SORBIFOLIA ‘SEM’

Sorbaria ‘Sem’ groeit compact en wordt circa één meter hoog. De groeiwijze van ‘Sem’ is beduidend compacter dan bij andere Sorbaria cultivars. In het voorjaar verrast hij met opvallend bronskleurige jonge bladeren. Deze kleuren in de loop van de zomer donkergroen. De bladeren zijn sierlijk geveerd. In augustus geeft ‘Sem’ crèmewitte pluimen die boven de plant uitsteken.

Bloeitijd:

juni-juli

Bloem: wit
Blad: groen, samengesteld blad; loopt oranje-geel soms roze uit; herfstkleur is rood
Bladhoudend: nee
Hoogte: 1 m

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: vochtig maar goed doorlatend
Winterhard: goed winterhard
Extra: prachtige herfstkleur
EAN code: 8719699000469 / 8719699000476

SORBARIA SORBIFOLIA – LIJSTERBESSPIREA

Familie: Rosaceae, rozenfamilie
Verwant aan o.a.: Spiraea, Exochorda
Bekende cultivars: sorbifolia var. sorbifolia
Naamsbetekenis: De naam Sorbaria heeft betrekking op de bloeiwijze die lijkt op die van Sorbus aria en het blad dat lijkt op dat van Sorbus aucuparia.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd