RHODODENDRON, Catawbiense-hybride

Rhododendrons komen van nature langs de bosranden. Rhododendron houden van humusrijke zure (bos)grond. Ze wortelen oppervlakkig en hoeven niet gesnoeid te worden. Rhododendrons zijn daarom geschikt voor een onderhoudsarme tuin.

De plant komt van nature voor in het oosten van Noord-Amerika. De soort groeit vooral in de Appalachen van Virginia in het noorden tot Alabama in het zuiden. Hiernaast komt de plant in een aantal staten verwilderd voor.

Het is een populaire sierplant in zowel Noord-Amerika als Europa vanwege haar mooie bloemen. De soort is nauw verwant aan de Europese soort Rhododendron ponticum en is hiervan ook moeilijk te onderscheiden. Bij kweek vormt het hiermee ook zeer gemakkelijk hybriden.

Rhododendron ‘Nova Zembla’ is een  langzaam groeiende Rhododendron. Rhododendron ‘Nova Zembla’ wordt circa 1,5 m hoog en 1,5 m breed en geeft in het voorjaar rode bloemen. Zoals elke Rhododendron staat hij graag in humusijke grond in de halfschaduw tot volle zon.

Topheester® Nova Zembla

RHODODENDRON NOVA ZEMBLA

Rhododendron ‘Nova Zembla’ hoeft niet gesnoeid te worden. Wel kunnen uitgebloeide bloemen van de plant geplukt worden om doorgroei te bevorderen. Als de Rhododendron te groot wordt kunt u hem terugsnoeien tot op het oude hout, de Rhododendron zal dan weer uitlopen maar u heeft het eerste jaar geen bloemen.

Bloeitijd:

april-mei

Bloem: rood
Blad: groen
Bladhoudend: ja
Hoogte: 1,75 – 2,20 m

Standplaats: zon, halfschaduw
Grondsoort: zuur, goed doorlatend
Winterhard: goed winterhard
Extra: zeer sterke plant
EAN code: 8719699000391

RHODODENDRON

Familie: Ericaceae, heidefamilie
Verwant aan o.a.: Andromeda, Erica, Vaccinium
Bekende cultivars: ‘Boursault’, ‘Grandiflorum’
Naamsbetekenis: De naam Rhododendron komt uit het Oudgrieks waar rhodos ‘roos’ betekent en dendron ‘boom’.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd