Exochorda racemosa, bloei met sneeuwwitte parels

Vanwege de rijke bloei in kleine helderwitte bloemen kreeg Exochorda de Nederlandse naam parelstruik. In de overgangsperiode tussen de vroegste en de laatste voorjaarsbloeiers kleurt de heester wekenlang wit als sneeuw.

Exochorda bloeit in mei, nog voordat de hoofdbloei van vaste planten en zomerheesters op gang is gekomen. De sneeuwwitte bloemen staan gegroepeerd in langwerpige bloemtrossen die iets overhangen. Na de bloei, die drie tot vier weken aanhoudt, volgt in de herfst een gele bladverkleuring. In de winter hebben de gedroogde vruchtdozen nog enige sierwaarde.

Exochorda racemosa is al meer dan een eeuw in ons land verkrijgbaar. Vanwege de relatief grote bloemen is deze soort jarenlang de populairste parelstruik geweest. Sinds een aantal jaren nemen nieuwe kruisingen die rol over. In volle bloei zijn ze stuk voor stuk indrukwekkende verschijningen vanwege de overdaad aan spierwitte bloemen. De overhangende takken zorgen voor een los groeiende heester, mooi als solitair óf te gebruiken als leiplant tegen gevel of bijvoorbeeld rozenboog.

Exochorda racemosa is de bekendste soort en de kleiner blijvende ‘The Bride’ veruit de bekendste cultivar. Met alle goede eigenschappen van de soort blijft ‘The Bride’ kleiner en compacter. E. korolkowii heeft een forsere, opgaande habitus. De kruisingsvorm E. x macrantha heeft de rijke bloei van de eerste en de opgaande groei van de tweede.

Topheester® Niagara

Exochorda racemosa ‘Niagara’PBR

Exochorda racemosa ‘Niagara’ heeft deze naam gekregen omdat de plant in volle bloei een waterval aan witte ‘parels’ produceert. De groeiwijze van de struik is compact en breed opgaand. Bij een hoogte van 1 meter is ook de breedte 1 meter. Snoeien na de bloei bevordert de aanwas van nieuwe stengels en dus een nog rijkere bloei. Snoei houdt de plant ook vol en vitaal. Perfecte struik voor de kleine tuin.

Bloeitijd:

mei-juni

Bloem: helderwit
Blad: groen, in herfst geel
Bladhoudend: nee
Hoogte: circa 1 meter
Standplaats: zon – halfschaduw

Grondsoort: liefst kalkarm
Winterhard: zeer winterharde selectie
Extra: overdadige bloei
EAN code: 8719699000070 / 8719699000087

EXOCHORDA racemosa – PARELSTRUIK

Familie: Rosaceae, de rozenfamilie
Verwant aan o.a.: Rosa, Cotoneaster, Crataegus, Malus en Spiraea
Bekende cultivars: ‘The Bride’
Naamsbetekenis: Oude naamgeving door de Engelse botanicus John Lindley (1799-1865).

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd