Physocarpus opulifolius, sierwaarde met bloem, blad én vrucht

Physocarpus is een kleurrijke heester voor elke tuin. Na de rijke voorjaarsbloei volgen talrijke kleine vruchtjes die de plant lang sieren. Extra is de keuze uit verschillende bladkleuren, van opvallend zonnegeel tot donker nachtbruin.

Verschillende variëteiten zijn ware blikvangers voor de tuin vanwege hun bijzondere bladkleuren. ‘Luteus’ is opvallend vanwege het gele blad. Aan het einde van de zomer kleurt het lichtgroen. ‘Diabolo’ is een bekende, tot 3 meter hoge cultivar met bijna zwart voorjaarsblad. Later kleurt het blad donker bruinzwart. Ook de zwarte twijgen vallen op, zeker in de winter.

Aan het einde van het voorjaar is er de overdaad aan witte, bolronde bloemschermen met een doorsnede van zes tot zeven centimeter. Na die bloei verschijnen de karakteristieke vruchtjes die lang aan de heester blijven. Tot slot is de herfstkleur van de blaasspirea vaak fraai en zijn de roodbruine twijgen in de winter een opvallend kenmerk. Zo valt er jaarrond te genieten.

Physocarpus heet blaasspirea. ‘Blaas’ slaat op de kleine, opgeblazen zaaddozen die de heester een mooi herfstbeeld geven en Spiraea verwijst naar de verwantschap met deze andere, veel bekendere bloemheester. Physocarpus opulifolius is de belangrijkste soort die van nature aan de randen van beken en rivieren groeit, plaatsen die altijd vochtig zijn en soms zelfs tijdelijk onder water staan. Bij zowel de soort als de cultivars valt het frisse voorjaarsloof op. Een eigenschap die ook bij familieleden Spiraea en Stephanandra (kransspirea) is waar te nemen.

Topheester® Lady in Red

Physocarpus opulifolius Lady in Red (‘Tuilad’PBR)

Physocarpus opulifolius Lady in Red is een opvallende verschijning die vanwege de bescheiden omvang prima in kleine tuinen is toe te passen. Al vroeg in het voorjaar valt de plant op met zijn helderrood uitlopende blad. In de vroege zomer verschijnen de lichtroze bloemschermen die fraai afsteken tegen het inmiddels wat donkerder gekleurde blad. Ook na de bloei, tot ver in de herfst, heeft Lady in Red sierwaarde. Gedurende die periode is de plant geheel gevuld met talrijke kleine rode vruchtjes.

Bloeitijd:

juni-juli

Bloem: wit
Blad: rood
Wintergroen: nee
Hoogte: 1 – 1,5 m

Standplaats: zon
Winterhard: ja
Extra: mooie uitbloei
EAN code: 8719699000278 / 8719699000285

PHYSOCARPUS opulifolius – BLAASSPIREA

Familie: Rosaceae, de rozenfamilie
Verwant aan o.a.: Rosa, Spiraea, Sorbus, Crataegus
Bekendste soort: Physocarpus opulifolius
Naamsbetekenis: Physocarpus – van het Griekse phusân, opblazen en karpos, vrucht. opulifolius – het Latijnse folĭum betekent blad, opŭlus is de oude Latijnse naam van Acer campestre. Beide planten hebben een vergelijkbare bladvorm.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd