Sambucus nigra, diverse cultivars met sierwaarde

Goedkoop, sterk, makkelijk groeiend en met enige sier- en consumptiewaarde. Zo is Sambucus nigra kort te omschrijven. Niet voor niets was de heester lange tijd alleen te vinden op boerenerven en in plantsoenen. Nieuwe cultivars hebben dat imago echter behoorlijk opgekrikt.

Sambucus-soorten groeien verspreid over de gematigde en subtropische zones van zowel het noordelijke als het zuidelijke halfrond. Bijna allemaal zijn ze bladverliezend en groeien ze uit tot forse heesters, soms kleine bomen. Een enkeling is kruidachtig. Na de rijke bloei met talrijke kleine crèmewitte (soms lichtroze) bloemen in schermen, volgt een overdaad aan besachtige steenvruchten.

Sambucus kent een rijke historie. Vanwege de vele gebruiksmogelijkheden is de heester door de eeuwen heen te vinden geweest in en rond bewoonde gebieden. Uit de bloemen bereidt men thee en de vitaminerijke bessen dienen als grondstof voor allerlei dranken. De bladeren, schors en wortels bezitten stoffen die gebruikt worden in de medicinale wereld. Tot slot leent het harde hout van oude stammen zich voor het maken van allerlei gebruiksvoorwerpen.

Sambucus nigra en Sambucus racemosa zijn de belangrijkste soorten. Opvallende cultivars van de eerste zijn ‘Aurea’ met goudgeel blad en ‘Guincho Purple’ met zeer donker blad. Bij ‘Laciniata’ is het blad sterk ingesneden. Belangrijkste variëteit van S. racemosa is ‘Plumosa Aurea’ met bronskleurig uitlopend blad dat later goudgeel kleurt.

Topheester® Black Lace

Sambucus nigra Black Lace (‘Eva’PBR)

Sambucus nigra Black Lace heeft donker, bijna zwart blad dat diep ingesneden is. Zo heeft de plant zes maanden lang sierwaarde. Extra is de rijke voorjaarsbloei, de vele lichtroze bloemen staan in grote schermen. Na de bloei volgen eetbare zwarte bessen. Black Lace is een prachtige solitairheester die echter ook goed te combineren is in vaste plantenborders. Snoei wordt goed verdragen zodat de forse plant ook in kleine tuinen toepasbaar is.

Bloeitijd:

mei-juni

Bloem: wit-roze, in grote schermen
Blad: diep ingesneden, roodzwart
Bladhoudend: nee
Hoogte: 1,5 – 2,5 m
Standplaats: zon – halfschaduw

Grondsoort: voedselrijke grond
Winterhard: goed winterharde selectie
Extra: eetbare zwarte bessen
EAN code: 8719699000407

SAMBUCUS nigra – GEWONE VLIER

Familie: Adoxaceae, de muskuskruidfamilie
Verwant aan o.a.: Viburnum en Adoxa (muskuskruid)
Bekende cultivars: ‘Aurea’, ‘Guincho Purple’ en ‘Laciniata’
Naamsbetekenis: Oude Latijnse plantennaam, nigra betekent glanzend zwart en verwijst naar de bessen.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd