Acer palmatum, prachtige bladvorm

Acer palmatum staat ook bekend als de Japanse esdoorn. Het blad heeft een zeer grote sierwaarde zeker met het oog op de veelal spectaculaire herfstkleuren.

Acer komt in vele variëteiten voor op het noordelijk halfrond. Het blad van de esdoorn is zelfs het symbool van Canada. Palmatum betekent handvormig en verwijst naar de bladvorm die vijf tot zevenlobbig is. De Japanse esdoorn wordt veel toegepast in Japanse tuinen. Deze esdoorn symboliseert als bladverliezende heester het tijdelijke.

De Japanse esdoorn is een traaggroeiende struik of meerstammige boom. De groeiwijze is vaak speels. Naast het mooie blad heeft de Acer vaak ook een mooie schorstekening. De vruchten zijn gevleugelde zaden. Er zijn meer dan duizend verschillende cultivars in cultuur. De onderlinge verschillen zijn groot. De bladkleur, het formaat, de herfstkleur, de stam, de groeivorm en de vruchtkleur variëren per cultivar.

Deze prachtige heesters staan graag in een licht zure, humusrijke, vochtige maar doorlatende grond. Vlak na het uitlopen van de bladeren zijn Acers gevoelig voor late vorst en daarom staan ze het liefst op een enigszins beschutte standplaats. Snoeien is niet nodig, zeker niet van februari tot juni als de sapstroom volop op gang komt.

Topheester® Atropurpureum

ACER PALMATUM ‘ATROPURPUREUM’

Acer palmatum ‘Atropurpureum’ heeft een prachtige bladvorm met een prachtige purpurkleur in het voorjaar en in de zomer. Het blad van ‘Atropurpureum’ kleurt in de herfst naar een schitterend oranje-rood.

Bloeitijd:

april

Bloem: wit
Blad: handvormig, purpurrood met een oranje-rode herfstkleur
Bladhoudend: nee
Hoogte: 3 – 4 m

Standplaats: halfschaduw
Grondsoort: goed doorlatend
Winterhard: goed winterhard
Extra: prachtige herfstkleur
EAN Code: 8719699000001 / 8719699000018

ACER palmatum – JAPANSE ESDOORN

Familie: Aceraceae – Esdoornfamilie
Verwant aan o.a.: Dipteronia
Bekende cultivars: ‘Crimson Queen’, ‘Katsura’, ‘Red Sentinel’
Naamsbetekenis: Is onbekend. Wel betekent acer in het Latijn ‘spits’ of ‘scherp’ hetgeen kan verwijzen naar de bladvorm van sommige cultivars.

Deze heesters zijn kwekersrechtelijk beschermd